Παραλίες και μικρά νησάκια στη Μήλο

Παραλίες
'Popular Milos Beach2' - Μήλος
'Popular Milos Beach2' - Attribution: Chris Goldberg

Οι παραλίες και οι αμμουδιές κατά μήκος των ακτών της Μήλου φημίζονται για τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά τους, αλλά και για την μοναδική ομορφιά των εναλλαγών του τοπίου, που του έχει αποδόσει η γεωλογική ιδιαιτερότητα του νησιού. Επιπλέον, η Μήλος είναι γνωστή για τα ενάλια σπήλαιά της στο βόρειο και βορειοδυτικό της τμήμα, που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση των βράχων της λόγω των ισχυρών ανέμων και των κυμάτων.

Η παραλία στο Κλήμα, η αμμουδιά στο Σαρακήνικο και η κατάλληλη για αθλήματα θαλάσσης παραλία κοντά στον Αδάμαντα, ακτή Παπικίνου, είναι μερικές επιλογές κοντά στο λιμανάκι του Αδάμαντα και την πρωτεούσα του νησιού, την Πλάκα. Στην ανατολική ακτή και κοντά στα παλιά θειορυχεία η παραλία Θειάφες. Στον Παλαιοχώρι, νοτιοανατολικά της Ζεφυρίας, η παραλία της περιοχής είναι γνωστή για τα ζεστά θειούχα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή, ενώ η κοντινή παραλία της Αγίας Κυριακής διαθέτει εκτός των άλλων και μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν βρεθεί ερείπια ελληνιστικού οικισμού. Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται οι αμμουδιές του Προβατά και του Αγίου Σώστη, οι οποίες εκτός απ' τα κρυστάλλινα νερά τους εντυπωσιάζουν με τη χρυσή τους άμμο, καθώς και οι παραλίες Τσιγκράδο και Φυριπλάκα. Στo κέντρο του μυχού του κόλπου της Μήλου, η Αχιβαδόλιμνη είναι μια εντυπωσιακή λίμνη γεμάτη αχιβάδες να βρίσκεται μπροστά της.

Εκτός από παραλίες με την κλασική τους μορφή στην ακτογραμμή της Μήλου, οι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί και το πλούσιο υπέδαφος προσφέρουν μαγευτικές εναλλακτικές στους παραθεριστές. Η σπηλιά του Παπάφραγκα κοντά στη Φυλακωπή στις βόρειες ακτές του νησιού είναι μια συστάδα 3 συνεχόμενων θαλάσσιων σπηλαίων με κάθετους βράχους να ορίζουν την είσοδό τους που μαγεύουν τον επισκέπτη και απέναντι τα ακατοίκητα Γλαρονήσια είναι προσβάσιμα με καΐκια που ξεκινάνε απ' τον Αδάμαντα, και εντυπωσιάζουν με τα επιβλητικά Θαλασσινά Μετέωρα που στολίζουν την ακτή σχηματίζοντας ένα ημικύκλιο, που φαίνεται σαν να είναι φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι. Στον όρμο του Αγίου Ιωάννη, η Σμαραγδένια Σπηλιά αποτελεί ένα μαγευτικό μέρος του οποίου η είσοδος ορίζεται από μια τεράστια θαλάσσια αψίδα.